programma

WOENSDAG 13 FEBRUARI 2019

BUSCH TRIO

De jongste generatie musici leert ons dat men enkel de toekomst kan veranderen door het verleden te eren. Talrijke ensembles halen hun inspiratie uit de kunde en hun vakmanschap uit de tradities van weleer. Zo ook het jonge ensemble dat wij u hier presenteren: het Busch Trio. Het trio ontleent zijn naam aan de legendarische violist Adolf Busch, wiens eigen instrument in het bezit is van violist Mathieu van Bellen. Deze vakkundige landgenoot was al eerder laureaat bij de Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition. Onder zijn initiatief startte het Busch Trio, samen met de broers Omri Epstein (piano) en Ori Epstein (cello). Het Israelische duo doet niet onder voor de aanvoerder van het trio: Omri won de Junior én Senior Israeli Conservatory Concours en speelde bij het Israeli Symphony Orchestra Rachmaninovs monumentale 3e Pianoconcert. Zijn broer Ori won in 2014 de eerste prijs én de publieksprijs van de Tunbridge Wells International Competition.

De heren zijn immens succesvol als trio en worden overstelpt met lof en prijzen, waaronder de Royal Overseas League Competition, de Salieri-Zinetti Competition en de Pinerolo Competition. Hun waanzinnige talent is niet onopgemerkt gebleven: het trio wordt momenteel gecoacht door niemand minder dan András Schiff, Eberhard Feltz en Artemis Quartet, en is trio-in-residence aan de Koningin Elisabeth Kapel te Brussel.

De muzikale grootheden Van Bellen en de gebroeders Epstein vormen sinds 2015 de huidige bezetting van het trio. De combinatie van een indrukwekkend tourschema met o.a. China, Polen en zowat heel West-Europa en een ambitieuze kijk op de toekomst werpt vruchten af: op verzoek van het Franse Label Alpha brengen zij een derde cd-release uit die deel uitmaakt van een 4-cd set met Dvořáks hele repertoire voor piano en strijkers.

    Programma:

  • Joseph Haydn (1732-1809)  Trio für Klavier, Violine und Violoncello C-dur Hob.XV: 27
  • Johannes Brahms (1833-1897)  Trio für Klavier, Violine und Violoncello C-dur op. 87
  • PAUZE
  • Antonin Dvořák (1841-1904)  Piano Trio Nr. 4 E minor op. 90 “Dumky”

Foto: © Kaupo Kikkas