programma

Dinsdag 20 maart 2018

ELISSO VIRSALADZE PIANO

Elisso Virsaladze werd geboren in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Zij ontving haar eerste lessen van haar befaamde grootmoeder Anastasia Virsaladze. Na haar studie aan het conservatorium van haar geboortestad vervolgde zij haar opleiding in Moskou, waar zij les kreeg van Heinrich Neuhaus en Yakov Zak. Daar groeide zij uit tot een leidende pianiste van de klassieke Russische pianoschool.

In haar jarenlange carrière heeft Elisso Virsaladze een breed repertoire opgebouwd. Haar voorliefde gaat uit naar de muziek van de late 18e en 19e eeuw, waarbij zij vooral Mozart, Beethoven en Chopin een warm hart toedraagt. Haar interpretaties van Schumann, in concert en op cd, worden als exemplarisch beschouwd. Maar ook de moderne Russische pianoliteratuur heeft haar grote belangstelling.

Elisso wordt ook gezien als een van de grote pianopedagogen van onze tijd. Als professor aan de conservatoria van Moskou en München heeft zij reeds een aanzienlijk aantal talentvolle studenten opgeleid. Daarnaast wordt zij met grote regelmaat uitgenodigd om in de jury van belangrijke muziekconcoursen plaats te nemen.

Met recitals, in uiteenlopende kamermuziekformaties en als soliste bij vooraanstaande orkesten, is zij regelmatig te gast in de grote muziekmetropolen en op de internationale festivals van Europa, de Verenigde Staten en Japan. Met de gelijkgestemde Natalia Gutman treedt ze bijzonder vaak op. Het duo heeft overal ter wereld vrijwel alle grote werken voor cello en piano uitgevoerd. Elisso werkte met talrijke grote dirigenten waaronder Rudolf Barshai, Kyril Kondrashin, Riccardo Muti, Kurt Sanderling, Wolfgang Sawallisch, Evgeny Svetlanov, Antonio Pappano en Antoni Wit.

Zij was afgelopen jaren in Nederland en België te horen in recitals en concerten met orkest in Brussel, Antwerpen, Gent, Arnhem en Nijmegen. In 2009 gaf ze een recital in de Serie Meesterpianisten in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Talrijke cd’s van het label ‘Live Classics’, waarvoor diverse opnamen met Svjatoslav Richter, Oleg Kagan en Natalia Gutman zijn uitgebracht, vormen een goede afspiegeling van Elissos muzikale veelzijdigheid.

Elisso is een artiest van het hoogste kaliber, misschien wel de grootste vrouwelijke pianist van onze tijd. Zij is een serieuze, intense, maar ook zeer bescheiden musicienne”, zo omschreef de grote pianist Sviatoslav Richter deze bijzondere vrouw. Zij is dan ook al decennia lang een pianiste van uitzonderlijke klasse, die met talloze recitals, concerten en cd-opnamen luisteraars over de hele wereld diep geraakt heeft.

Download het programmaboekje

    Programma:

  • Chopin Polonaise-Fantaisie op. 61
  • Chopin Sonata Nr. 3 op 58 in b-minor
  • Pauze
  • Mozart Rondo KV 511 in a-minor
  • Schumann Carnaval op. 9
Kaarten bestellen