programma

DINSDAG 14 MEI 2019

NICOLAI LUGANSKY

De Russische pianoschool staat wereldwijd bekend om haar consequente aanlevering van kwalitatief hoogstaande, respectvolle en begeesterde artiesten. De Russische pianist Nikolai Lugansky is daar geen uitzondering in. Op vijfjarige leeftijd speelde hij al een Beethoven sonate op gehoor – zonder een noot ervan te kunnen lezen. Het wonderkind Lugansky groeide in de jaren ’80 en de vroege jaren ’90 uit tot een van de opmerkelijkste pianisten van zijn generatie, hetgeen beloond werd met diverse prijzen zoals een zilveren medaille op de International Bach Competition in Leipzig en een tweede prijs op de Rachmaninov Competitie te Moskou.

De laatste jaren werkte Lugansky o.a. samen met dirigenten als Riccardo Chailly, Valeri Gergiev, Michail Pletnev en Edo de Waart. Daarnaast is hij veelgevraagd solist door heel Europa met als hoogtepunten van het afgelopen seizoen uitvoeringen in London en Baltimore. De pianist heeft meer dan 10 cd-releases op zijn naam staan bij diverse labels die, net als zijn live-performances, bejubeld zijn door menig recensent, waaronder BBC Music RUSLAND Magazine, de Echo Klassik Awards en de Sergei Rachmaninov International Award. Momenteel is hij verbonden aan Naïve Records.

Zijn meesterschap over het instrument wordt omschreven als krachtig en gepassioneerd, lyrisch en passievol, maar ook geduldig en gedetermineerd. Deze eigenschappen vergaarde hij zelf aan het Moskou Conservatorium, waar hij sinds enkele jaren de fakkel doorgeeft als pianodocent. In april 2013 werden zijn muzikale verdiensten in Rusland bekroond met de People’s Artist of Russia Award. In 2017 bracht hij samen met een aantal andere pianisten, het London Symphony Orchestra en het City of Birmingham Symphony Orchestra, een monumentale box met 8 cd’s uit met de vier pianoconcerten, drie symfonieën, pianowerken en ander orkestraal werk van Rachmaninov.

    Programma:

  • Dit programma zal nog bekend gemaakt worden via onze website.

Foto: © Marco Borggreve en Naïve - Ambroisie